Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden, de opbrengst van uw zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren en die in de loop der jaren ook kunnen veranderen. 

U kunt hier bijvoorbeeld denken aan een boom die groeit en schaduw gaat veroorzaken of de buren die een dakkapel plaatsen.

Wanneer uw zonnepanelen niet meer schaduw krijgen als bij de installatie mag u ongeveer 1 % minder opbrengst per jaar genereren.

Wanneer uw pv installatie op het zuiden ligt en bijv. 3000 Wp opwekt, zal deze ongeveer 90% opbrengst hebben, ongeveer 2700 kWh. Uiteraard is dit afhankelijk van de dakhelling maar tussen de 85% en 90% moet dit haalbaar zijn.

Mocht dit niet zo zijn, dan is het eerste wat u controleert of de omvormer een fout melding geeft. De meeste omvormers geven een foutmelding, die wordt weergegeven op het display. Is er geen foutmelding, dan kunt u controleren of er vermogen gegenereerd wordt. Er staat ongetwijfeld “huidig vermogen” o.i.d. op het display van uw omvormer. Ook kunt u kijken of beide stringen vermogen opwekken wanneer u meerdere stringen heeft.

Heeft u minder opbrengst dan andere jaren en is er niets veranderd, dan is het het beste om een monteur te laten komen en uw installatie door te laten meten met een PV-tester.

Er wordt een zon instralingssensor op uw panelen geplaatst en de gehele installatie wordt doorgemeten, waardoor eventuele storingen aan het licht komen.

Mocht u hier interesse in hebben, of mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.